torsdag 9 april 2015

Svenska soldater på mission - en del av systemkollapsen?

Har ett par gamla förbandskamrater som just nu tjänstgör i Mali och läser i princip allt om den missionen som går att få tag i. Det har varit "en hel del jobb" för dem där borta, då campen man bor på inledningsvis inte var färdigbyggd och saknade saker som toaletter, duschrum, kök eller ens förläggningsbaracker.

Matransonerna i Mali - grafik från DN
Det har varit vad som positivast kan kallas en "prövning" eller "övning i lärande". Nåväl - nu skriver man i DN om att soldaterna inte får tillräckligt med mat. Orsaken till detta kan givetvis diskuteras, men det verkar vara ett problem med logistiken på plats.

"Än värre är att bristen på mat också påverkar soldaternas fysik och hälsa. Muskelkraft behövs eftersom soldaternas personliga skydds- och stridsutrustning väger 25–30 kilo. På dagarna innebär ökenklimatet 40-gradig värme, och på nätterna sjunker temperaturen till 6–7 grader."

Samtidigt hävdar chefen för förbandet, något överraskande, att han ser det här som "ett lyxproblem" - något som känns minst sagt överraskande om man kommer från ett jägarförband - där man vet att soldaterna under fältmässiga förhållanden behöver ungefär 3000 Kcal/dygn för att fungera och verka - man har nämligen övat på att försöka verka på så lite som hälften (ungefär vad dagsransonen i Mali är) och kommit fram till att resultatet av aktionerna inte är tillfredsställande i avseendet effekt. Det hela känns faktiskt som trams. Frågan är om det här är för att han själv inte lyckats planera logistiken bättre - eller om det är för att skydda någon som missat det. Vi lär väl se när truppen kommer hem? Tydligen är det i alla fall fler än jag som är upprörda över hur det här (inte) fungerar i nuläget.

Nu föbereds å andra sidan en andra utlandsmission. Sverige ämnar skicka en styrka om 35 man (inledningsvis) på "utbildnings- och rådgivnings-"insats till Irak för att där stötta Irakiska säkerhetsstyrkor i kampen mot IS. (Jag skriver "utbildnings- och rådgivnings" inom citationstecken ovan eftersom jag läser det här som andra insatta - man skickar SOG - "Särskilda Operations Gruppen" - vårt specialförband. Det borgar för att man ska läsa med glasögonen på samma sätt som när USA skickade Delta Force och Navy Seals på "rådgivande" insatser i Vietnam - inga övriga likheter med just DE uppdragen.) Men det går idag att läsa att

"Regeringen föreslår att riksdagen medger att en svensk väpnad styrka bestående av 35 personer ställs till förfogande under 2015 för att delta i den militära utbildningsinsatsen som genomförs av den internationella koalitionen mot ISIL i norra Irak. Försvarsmakten kommer att sätta ihop en allsidig och ändamålsenlig styrka för att lösa uppgifterna i insatsen. Om säkerhetssituationen skulle försämras har Försvarsmakten möjlighet att tillfälligt förstärka styrkan till att omfatta 120 personer för evakuerings- och förstärkningsinsatser."
(which REEKS of spook! (allmän populärkulturell referens.))

Jag antar att jag inte är ensam om att i mitt stilla sinne undra hur det ska gå - med t.ex. logistik som mat. Bevisligen klarar vi i nuläget inte ens av EN insats utomlands. Eftersom regeringen inte vill skjuta till pengar i försvarsbudgeten utan omfördela dem man redan tilldelat - FRÅN kontot för internationella insatser (men till förmån för nationellt försvar - vi har det lite stökigt i vår del av världen just nu också, i och med läget kring östersjön). Det känns lite som att det hela blir "stickan som knäckte åsnans rygg".

De internationella insatserna - nuvarande och planerade - är antingen tecken på den systemkollaps som pågår inom försvarsmakten - eller kan komma att dra in oss i något ännu värre.

Men det är möjligen också ett "lyxproblem" (och nu sitter jag på händerna för att inte använda den förra regeringens term "särintresse").

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar