måndag 27 april 2015

Könsfixerad Fredrik Virtanen mansplainar - och glömmer kvinnorna

Fredrik Virtanen. Bild från Sverigesradio.se
Hej, Fredrik.  Hoppas allt är bra med dig. Att du liksom jag fick ut och njuta lite av solskenet igår och att det fått ge ny energi till den arbetsvecka som ligger framför oss!

Eftersom du inte svarar på mina frågor på t.ex. Twitter och Aftonbladet vägrar att publicera något slags replik på sina ledare (det här hände förresten för ett par veckor sedan också - då jag kommenterade din kollegas - Alex Schulmans text om försvaret på nationaldagen) gör jag nu som jag gjorde då - jag skriver här och ger dig länken. Möjligen gör nämligen du då ungefär som Schulman och kanske läser vad jag skriver och kan bemöda dig om ett svar eller kommentar?

Nåväl - jag läste (som du ju såg på Twitter) din text "Männen förstår krig. Männen röstar på SD" häromdagen i "bladet" och reagerade lite. Inte så att jag känner mig kränkt eller så, på något sätt, men jag tycker att du glömmer en rätt stor grupp när du debatterar - kvinnorna.

Nu vill jag vara tydlig redan från början - ja - jag VET - jag har Y-kromosom. Så jag antar att jag mest bara ska "sitta ned i båten och inte käfta så erbarmligt!" Å andra sidan - jag är en sådan där, du vet - soldat - och på min arbetsplats är det numer rätt många kvinnor. Och du vet - vi diskuterar - ja, saker som hur arbetet ska skötas, hur vi ska bli mer effektiva och sådär, men också hur vi har det hemma, Hur det går med sambos, makar, barn, familj, husdjur, matlagningen etc. Du vet? Byter erfarenheter. Utan att det där med att en av oss har något cornichongliknande där den andra har något som kan liknas vid en sparbössa? För du vet - det är inte det som gör skillnad? Vi är liksom soldater först och främst. Inte våra kön. Det där hajar ju du, egentligen? Du är ju en begåvad kille som både kan tänka och skriva vad du tänker. (Jag antar dessutom - möjligen lite oförsiktigt - att det är därför som just du är publicerad i landets största tidning och jag... well... tja... får kånka runt på granatgevär i skogen i solskenet.)

Vi är - du och jag - bra på olika saker, är allt jag försöker säga. Och att det har väldigt lite att göra med kön. Bevisligen. (Vi har samma - antar jag - pga skäggväxten? Och mansnamn? Om inte ber jag ödmjukt om ursäkt för påhoppet men ber dig ändå att läsa vidare)

Nåväl. Jag är lite korkad sådär (jag vet inte om det har att göra med mitt kön, men eftersom jag i alla fall känner till intelligenta män föredrar jag att tro att det är av att livets gång för många gånger gett mig slag mot huvudet) och jag förstår inte din text. Kanske kan du förklara det här för mig? Din text börjar med följande statement:

Nästan ingenting provocerar män lika mycket som kulturarbetare, särskilt kulturarbetare som diskuterar försvarspolitik.
Nu känner du och jag förmodligen olika män - vi brukar inte umgås i samma kretsar, rent generellt, även om vi säkerligen om vi satte oss ned över en kaffe och namedroppade lite (JA! LÅT OSS GÖRA DET! DET VORE MYSIGT! Lämna dina kontaktuppgifter i kommentarerna här så bjuder jag på kaffe någon dag. Och hembakt sockerkaka!) skulle hitta en del gemensamma bekanta. Jag har möjligen fördomar här - men jag tror emellertid att våra gemensamma bekanta främst skulle vara kvinnor. Detta beror främst på att de jag känner inom ditt gebit faktiskt är kvinnor. Nåväl. Med detta sagt - väldigt få män jag känner blir särdeles provocerade av kulturarbetare? Och kulturarbetare som diskuterar försvarspolitik är väl ungefär lika rimligt som om t.ex. ett gäng försvarsarbetare (typ jag och soldaterna på mitt förband) diskuterade kulturpolitik? Det är väl ingen issue? Är det?

Däremot får väl människor - oavsett om de normalt pysslar med kultur, försvar, eller ekonomi, eller spikar heminredning eller bygger webbsidor eller vad de nu gör (fan, Fredrik - när jag skriver det här borde vi inte bara ta en kaffe ihop - vi borde skaffa oss en gemensam hobby och börja "hänga" lite. Diskutera nördiga detaljer i vår hobby med varann? Har du redan en? Visa mig! Annarss får vi typ börja med något vi är lika  dåliga på i början. Ponnyridning? Veteranmopeder?) vara beredda på att andra - som redan har intresse och grundkunskaper i frågorna man diskuterar också ger uttryck för sina åsikter? Annars är det ju liksom inte värt att diskutera?

Nåväl. Du tycks ta de där 31 kulturarbetarna som härfördes av Greider i den där rätt konstiga debattartikeln i DN för någon vecka sedan i försvar? Och sedan utgå ifrån att de blev kritiserade av försvarsdebattörer - inte av att argumenten var knackiga (och att man hade blivit publicerad, trots det, i en stor dagstidning) utan att man kritiserade artikeln för att läsarna (och kritikerna) var - primärt - män?
De skriande herrarna bortsåg från meningen precis efter, ”Problemen skjuts bara på framtiden”, eftersom den tankefiguren gjorde allting alldeles för komplicerat för gemene man. De är ju inte naiva, bara primi­tiva. Män utan fantasi och visioner. Män som äter ägg och går på gym och tror att allting måste vara som det alltid varit och som på grund sin privilegierade varmvindsuppväxt inte klarar att identifiera sin kränkma utan reflexmässigt måste mästra och ropa på mamma när något socio­humanistiskt sägs. 
 Hmm. Som jag skrev ovan - vi umgås inte med samma män. Men jag tänker inte gå i polemik med dig och försöka förklara för dig att "men jag, Fredrik, jag är inte alls sån?" Jag har redan försökt att sträcka ut en hand för att vi ska kunna lära känna varandra bättre. Och jag står vid mitt ord, Fredrik - sockerkaka och ponnyridning. OM du vill lära känna män. Som diskuterar försvarspolitik. Jag tror emellertid inte att det är där skon klämmer? Du vill mest göra dig lite... lustig? och försöka dela dina sympatier med kulturarbetarna? Och det är fine.

Men du glömmer tjejerna Fredrik!

För försvarsdebatten idag sköts också - framförallt i pressen, skall klargöras, av en mängd mycket kompetenta kvinnor. De är inte bara "kompetenta för att vara kvinnor" utan mycket kompetenta. Punkt. Men råkar se ut som en sparbössa där du och jag har cornichonger. Namn som spontant dyker upp i mitt huvud är Johanne Hildebrandt, Annika Nordgren Christenssen, Amanda Wollstad... Allihop duktiga försvarsdebattörer. Allihop publicerade krönikörer i dagstidningar. Och - allihop - kritiska till DN-texten. Mitt eget blygsamma bidrag i debatten på den här bloggen skrev jag för övrigt svårt inspirerad av just Annika och Johanne.

Nåväl - du är smart (för du skriver i en tidning), jag är dum (mest pga att jag är man) så du kanske kan läsa här och se om du tycker att jag har förstått din text, ungefär som det var tänkt (även om jag var tvungen att slå upp "sociohumanistiskt" i en ordbok. Det fanns inte i den första jag kollade i så jag kollade i några stycken innan jag kom rätt - ungefär som när jag slår upp fakta om försvaret, när jag debatterar det.):

1) Kulturarbetarna hade rätt för de sa att våld inte löser problem på sikt. (Är det rätt uppfattat?)
2) Män blir lätt kränkta; män har en känsla av potens; män har en stark känsla av jaget; som är ärvd. (I just det här fallet vill jag anmäla en avvikande åsikt - eftersom vi dragit slutsatser från olika män. Det tyder mer på miljö än arv, i så fall?)
3) Dessa män kritiserar också Margot Wallström och problematiserar att flyktingars död i Medelhavet kallas folkmord. (Vilket jag kanske inte nödvändigtvis vänder mig emot, bara tycker att det är lite konstigt att det kommer upp i en text som tar avstånd i hur män kritiserat kulturarbetare?)
4) Dessa män är borgerliga och kommer att rösta rasistiskt.
5) Sverigedemokraterna växer och kan bli större än moderaterna (Vilket är en jävligt läskig tanke. Nu kommer ju inte DET att hända, att du läser den här bloggen, men annars torde det på den framgå ungefär hur intresserad jag är av att det ska hända - just med avseende på försvarsfrågor).
6) Kvinnor är inte som män.  ( Män är från mars, kvonnor från venus och allt det där... Kvinnor är bra/goda män är... Mest primitiva. För så har det alltid varit och så ska det vara?)

Är det rätt Fredrik? Är det så du tänker? Eller är det bara så jag läser? För att jag är man?

För i så fall Fredrik - tycker jag att du ber en kompetent kvinna skriva om den här texten. Då kanske den blir något klarare. Även för mig. Som är lite dum. Jag antar att det är pga mitt kromosomfel - Y-kromosomen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar