måndag 26 januari 2015

Mauripolmassakern

Idag har flera olika dags- och kvällstidningar reportage från den Ukrainska staden Mauripol. Ni har säkert läst tidningar och sett på TV i helgen vad som hänt, men staden anfölls alltså av raketartilleri i helgen.

Efteråt har det förekommit både den ena och den andra mer eller mindre fantasifulla förklaringen till vad som hänt. Den värsta har publicerats av det Ryska försvarsministeriets TV-kanal - där det antytts att attacken egentligen varit utförda av Ukrainarna själva (för övrigt från eldställningar söder om staden, vilket egentligen - i verkligheten - skulle betyda att de lastbilar som grupperar raketartilleribatterierna kan simma, då området söder om staden är vatten).

OSCE har kommit fram till både att A) attacken kom från nord-nordost (vilket är ryska "separatister" - alltså Putin-stödda gangsters) ställningar och B) att vapnen som använts är GRAD och URAGAN (vilket - om jag minns min ryska rätt torde vara "hagel" respektive "orkan"). Det här är en smula förbryllande - för tidigare har "separatister" inte kunnat ha tillgång till URAGAN. Det har nämligen inte tidigare funnits på den UKRAINSKA sidan. Man kan alltså inte "hitta en övergiven ukrainsk pjäs" och använda den. URAGAN finns bara - i det här fallet - bland ryska (organiserade, statliga) trupper. Ja - fram tills nu, då.

Frågan har inställt sig om Moskva-regimen utrustat separatisterna med de här vapnen, eller om det helt enkelt är rysk militär som avfyrat vapnen. Bägge teorierna känns ungefär lika troliga. I vilket fall är detta inget som hänt utan att man vet om det i Moskva - det kan vi vara HELT säkra på.

Det börjar emellertid komma fler och fler uppgifter om att raketattacken emellertid inte kom från nord-nordost utan österifrån. Ofta styrkta med bildbevis. På dessa kan man se kratrar från nedslagsplatser och därefter kalkylera raketernas bana.Och gör man det - får man fram ett annat - rätt troligt scenario. Det är inte ryska "separatister" som attackerar Mauripol. Det är rysk militär som gör det!


Då hamnar saken i ett annat läge, inte sant? Rent folkrättsligt finns det alltså en "stat" som är ansvarig för den här attacken - som inte kan kallas för något annat än en terrorattack - och en regering som kan rättsligt hållas ansvariga för detta efteråt. Det är inte något slags "terrorism" eller "separatism" - det är den Ryska regeringens "folkmord" och "brott mot mänskligheten" som sedan ska hanteras i något slags domstol.

Och helt plötsligt klarnar det varför Ryssland inte kan gå med på att fördöma det här dådet i FNs säkerhetsråd. Man fördömer helt enkelt inte sina egna militära operationer.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar