torsdag 15 januari 2015

Expressen och dubbelmoralen

Expressen alltså. Igen. Jag vet inte vad jag ska skriva? Jag blir så trött.

Idag har man följande bild och artikel på sin websida. En "Svensk soldat" ska ha dött under transport i Ukraina och mamman gråter ut i tidningen.


Modern citeras angående tragedin:

– Han har levt hela livet i ett utanförskap. Med Ukraina fick han en uppgift i livet. Plötsligt var han någon, berättar hans mamma Marinette Sjöholm.
Försökte du hindra honom från att resa?
– Jag trodde nog in i det sista att han inte skulle åka. Vi pratade om det och han köpte biljetter och packade kläder, men jag förträngde det. Hade jag verkligen förstått hade jag nog lagt mig under flygplanet för att hindra honom, säger hon och fortsätter:
– Men sedan fick jag acceptera hans val. Jag lärde mig att förstå. För honom betydde detta en karriär, att han fanns med i ett sammanhang.

Missförstå mig inte nu - jag inser att det är oerhört smärtande att förlora sitt barn. Jag förstår att man behöver stöd och någon att prata med. Men expressen är kanske inte de mest lämpliga terapeuterna?

Särskilt inte som man i andra artiklar har skrivit om SAMMA "svenska soldat":


"Bakgrund: Långt brottsregister. Förekommer under 27 avsnitt i belastningsregistret och har avtjänat flera fängelsestraff. Är bland annat dömd för narkotikabrott, rattfylleri, rån, hets mot folkgrupp och misshandel, mordbrand, försök till utpressning."

Det handlar alltså om Leo Sjöholm. Den påstådda "presidenten" i "Gangland" och medlem i "Svenska MotståndsRörelsen". Han åkte tillsammans med andra "nationalistiska bröder" till Ukraina för att frivilligt ansluta sig till legoförbandet Azov i höstas. Och han kom alltså inte hem.

Jag tycker givetvis att det är tragiskt. Jag tycker det är tragiskt att folk dör. Och jag tycker att det är tragiskt att svenskar dör i Ukraina. Men jag tycker också att det är tragiskt hur cyniskt expressen profiterar på den här händelsen, liksom att man envist kallar de här - i det här fallet politiska nötterna med en alltför romantisk bild om krig - för "svenska soldater".

Just det har jag skrivit om förr, så jag ska inte trötta ut Er mer med min syn på saken, men:

"Svensk soldat" är för mig personligen ett hedersuppdrag. Det ges till den som av olika orsaker befunnits värdig utmaningen att försvara svensk demokrati, inom den svenska försvarsmakten. Alla andra "soldater" är i bästa fall "svenskfödda legosoldater".

Förutom att expressen genom sitt arbete fortsätter att bidra till begreppsförvirringen tycker jag att det här är osedvanligt cyniskt. Bättring, expressen!

2 kommentarer:

 1. "Förutom att expressen genom sitt arbete fortsätter att bidra till begreppsförvirringen tycker jag att det här är osedvanligt cyniskt. Bättring, expressen!"

  PRECIS så!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eniga om något, i alla fall. Bra där.

   Radera