tisdag 20 januari 2015

Fem gripna i Paris efter nya misstänkta terrorbrott

Både Expressen och Aftonbladet skriver idag om en händelse i Paris där fem Tjetjener (eller Tjetjen-ryssar) ska ha gripits efter att man bl.a. gjort fynd av sprängmedel. Männen sitter nu enligt uppgift "häktade" efter "misstankar om förberedelse av attentat".

Fransk och annan press hävdar att det finns en koppling till Charlie Hebdo-attentaten och att det till exempel skulle styrkas av att det försiggått olika demonstrationer mot just Charlie Hebdo i bl.a. Tjetjenien.

Andra - mer konspiratoriskt lagda - ser kopplingar till Ryssland, som man hävdar underblåser terrorismen i just Frankrike - dels för att styrka ställningen för Front National (som aktivt stödjer Rysslands politik genom att rösta mot alla sanktioner mot Ryssland i EU) och för att skynda på leveransen av de Mistralskepp som man köpt men som Frankrike vägrat att leverera (något som Front National också försökt påskynda).

Själv brukar jag inte vilja spekulera såhär i händelsernas början, om "vad jag tror kan ha varit på gång" och sitter i stället lugnt tillbakalutad och väntar på vad som komma skall.

Vad jag DÄREMOT reagerar på är den länkade artikeln ovan om demonstrationerna i Tjetjenien:

Det står att 800.000 Tjetjener har deltagit i demonstrationen. Det är mer än halva befolkningen i landet (som har knappt 1,3 miljoner invånare). Tjetjenien räknas som en "rysk rådsrepublik" eller "delrepublik till Ryssland". Ledaren heter Ramzan Kadyrov och är Putintrogen. Det finns ingen möjlighet att det pågår stora omfattande demonstrationer i regionen om de inte är sanktionerade (eller i yttersta fall - beordrade) av Moskvaregimen.

Nåväl - just nu pågår det på bloggar och redaktioner som är betydligt mer insatta än jag något slags "teori-boxning" mellan vad vi kan kalla "Rysslandsspåret" och "Islamistspåret". Min egen tanke är möjligen att inget av dem måste vara fel för att det andra ska vara rätt, men det är förstås både cyniskt och misantropiskt.

Tiden får utvisa vem som har rätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar