onsdag 30 april 2014

S kontrar

(Obs - schemalagt inlägg)

Knappt hade alliansens påstående "vi vill höja försvarsanslaget med 5 miljarder årligen" och mot bakgrunden av utvecklingen i Ukraina avslöjats som populistiskt trams och valfläsk förrän S ville vara med i leken och lova nya anslag.

Försvaret ska bära sina egna kostnader oavsett hur stora de blir?
De är inte sämre de - de lovar 400 miljoner i höjt anslag - redan i år. Något som de - även om de vinner valet - säkerligen lär få vissa svårigheter att implementera. Dels politiskt, där V och MP, som ju kanske ses som de naturligaste politiska samarbetspartierna, har en diametralt motsatt försvarspolitik. Men också ekonomiskt - för var ska pengarna tas ifrån?

Det handlar egentligen inte - återigen - om något höjt anslag, utan om omprioriteringar inom myndigheten, där medel tas från de av riksdagen beslutade medlen för de av riksdagen beslutade utlandsuppdragen och i stället läggs på det nationella försvaret. Om detta kan man tycka både det ena och det andra.

Jag tycker i och för sig att prioriteringen är rätt, sett ur perspektivet med den senaste utvecklingen i Ukraina, att vi i stället satsar på den gamla (borgerliga) doktrinen "här och nu", snarare än att "försvaret av Sverige börjar i långtbortistan", men...

Sluta kalla allt för "satsningar". Jag blir så hjärtinnerligt trött när man kallar det här för något slags "tillförande" av medel eller "höjning" av anslaget när det egentligen handlar om omprioriteringar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar