torsdag 12 mars 2015

Regeringens utspel - återmilitarisera Gotland för 6 miljarder.

Regeringen vill rusta upp Gotland igen - och ge försvarsmakten 6.2 miljarder fördelade på de närmaste 5 åren. Onekligen en rätt stor peng - för att komma från en socialdemokratisk regering stödd av miljöpartiet

Magdalena Andersson är till och med beredd att höja skatterna för att bekosta kalaset!

DN hävdar att pengarna - primärt - ska användas till ubåtsjakt (lite konstigt eftersom den beställda organisationen IO14 inte är levererad än - och den innehåller ingenting som kan öka förmågan till ubåtsjakt).

I övrigt pratas det om en "motoriserad skyttebataljon" - d.v.s infanteri och lätta fordon. Vi kan utesluta stridsfordon 90 - det lär bli pansarterrängbilen "Patria" - patgb 30 - som lär bli fordonet. Annars hade det säkert pratats om en "mekaniserad" bataljon (om man räknade med att stridsfordon och stridsvagnar hade ingått). Nåväl - ett i patria åkandes skyttekompani ska vara ständigt stationerat på Gotland och ha förhöjd beredskap. Förstärkta med de hemvärnskompanier som redan finns på Gotland - samt Wartofta kompani (de stridsvagnar som under förra året kördes över till ön) - är armestridskraften på ön såpass slagkraftigt att det i alla fall är rimligt att tro att Gotland skulle kunna hållas tills hjälp från fastlandet nådde fram. Det är en positiv tanke. ("ÄNTLIGEN" ropade säkert många med mig tidigare idag när vi läste det här).

Förutom "tillskottet" på 6,2 miljarder - som ska skattefinansieras - tänker man sig överföra 1,3 miljarder från övrig verksamhet - som redan finns inom försvarsmakten. Det här är alltså att räkna som "snömos" då man helt enkelt tar pengar från viss verksamhet inom myndigheten och öronmärker den för annan (SvD):

"6,2 miljarder kronor kommer att tillföras de närmaste fem åren. Dessutom vill regeringen överföra 1,3 miljarder från försvarets internationella verksamhet till försvaret av Sverige."


Då skulle man ändå kunna se det som att "försvaret får i alla fall nästan en tredjedel av vad man säger sig behöva" - men det är fel. I reda pengar rör det sig om att man får 6 miljarder, sedan _ger tillbaka_ 2 miljarder i höjda arbetsgivaravgifter och får således kvar ungefär 4 miljarder. Eller ungefär en femtedel av vad man behöver för att leverera IO14 - som var beställd till förra året, men som ännu inte har kunnat levereras.
- Läget är väldigt bekymmersamt och måste nu analyseras noga, säger KD:s försvarstalesman Mikael Oscarsson.
Regeringens bud är bara 4,2 miljarder kronor på fem år i ”friska pengar” när man bland annat räknar med att den har som ambition att höja arbetsgivaravgiften för unga anställda. Det kan jämföras med de 20 miljarder som Försvarsmakten ville ha under 2016-2020, påpekar Oscarsson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar