måndag 8 december 2014

Off topic: "I nationens intresse" - En MÖP-analys

Satt och tittade på kalkoneposet "I nationens intresse" (Mikael Persbrandt/Carl Hamilton-rullen, ni vet?) igår kväll och satt samtidigt och twittrade i glada vänners lag (som man ju gör) olika - för oss lite VÄL militärnördiga killar härliga små detaljer i filmen, som vi kunde snöa in på.

Vi som deltog kan möjligen alla räknas som MÖP (Militärt Överintresserad Person) och - faktiskt - i många fall hyfsat kvalificerade, eftersom vi samtliga på ett eller annat sätt har eller har haft anknytning till försvarsmakten - samma försvarsmakt som roman/filmhjälten Hamilton tillhör.

En varning här kan vara på sin plats, känner jag. Har du ännu inte sett filmen kanske du inte ska läsa vidare nu. I alla fall inte om du är intresserad av att se filmen. Det kommer spoilers.

Nåväl.

Alla Uniformerade Hamilton - Tack till David Bergman för foto
Vi börjar med den här samligen ståtliga företrädare för försvarsmaktens yttersta försvarslinje för frihet och demokrati. - Kommendörkapten Hamilton himself i alla de skepnader där han på film burit uniform. (Stellan Skarsgård har ju som bekant också gestaltat denna nationalhjälte, men han bar mig veteligen aldrig uniform i någon av de filmer där han deltog). Stiliga killar, inte sant? Men samtidigt en veritabel parad av "gott och blandat" vad det gäller felaktigt bärande av uniform - enligt rådande reglemente (UniR-FM): Vi jämför bilderna med varandra för att redogöra för syndakatalogen:

Till att börja med kan vi kolla in själva uniformerna. Hamilton är enligt böckerna marinofficer i botten, nu tjänstgörande på SSI - Sektionen för Särskild Inhämtning - på högkvarteret - något slags underrättelseavdelning. Men man kan alltså tro att Hamilton bär en marin uniform (modell 48). Det gör i vart fall inte Persbrandt - jämför avståndet mellan knappraderna på övriga uniformer - Persbrandts sitter mycket tätare. Uniformen är således inte en uniform.(Dessutom är den för stor - men just DET talar egentligen för att den FAKTISKT är utlämnad av någon trött förrådsgubbe tillhörande "skogsmatroserna" på amfibiebataljon).

Nåväl - vidare då - tjänstetecken och utmärkelser: Som ni ser byter "Navy Seal"-tecknet - Budweisern - plats från höger till vänster till höger i de olika varianterna ovan - liksom den svenska fallskärmsjägarörnen. Örnen SKA sitta på vänster sida. På vänster ficka, närmare bestämt, närmast hjärtat. På höger sida kan/bör/ska tjänstgöringstecken sitta (så som i fallet Sauk ovan) som visar var uniformsbäraren just nu tjänstgör.Således borde samtliga varianter där Budweiser eller örn på högersidan helt enkelt vara "trams".

(En liten parentes här är att Persbrandt på sin Buttericks-kostym dessutom bär örnen med vinrött kläde - något som indikerar att han skulle vara tjänstgörande på fallskärmsjägarnas insatskompani just för stunden, något som det inte finns något fog för i någon av böckerna).

Vidare - det är väl känt att Hamilton är den ende svenske soldat som någonsin förärats med två "tapperhet i fält/tapperhet till sjöss". Bland samtliga utom hos Persbrandt syns släpspännena för dessa två utmärkelser - även om Haber verkar bära dem "lite lustigt" (med det ena snett ovanför det andra). Dessa BORDE sorteras in "överst och till vänster" enligt kutymen "finast medalj närmast hjärtat". Sauk och Stormare bär således just de utmärkelserna rätt. Perbrandt har EN "tapperhet i fält" (och är den enda av de fyra Hamiltonarna som lyckats med konststycket att bära släpspännet uppochner) och sedan, som andramedalj den lite - i sammanhanget lätt "jönsiga" värnpliktsmedaljen. Även om det är roligt att en modern Hamilton faktiskt visar att han är utbildad i "det gamla invasionsförsvaret" blir det lite konstigt, när han ju borde ha två "tapperhet i fält" innan värnpliktsmedaljen, om man nu väljer att inte bära övriga utmärkelser.

På Persbrandts uniform sitter emellertid ett rätt konstigt utbildningstecken ÖVER randen av släpspännen - (och där bryter man mot reglementet igen - ett utbildningstecken är ok, två är det inte!) nämligen SSGs (Särskilda SkyddsGruppen - ett numer nedlagt specialförband som bildades 1994 och hade tjänst fram till 2010, tror jag, tills de tillsammans med SIG - Särskilda InhämtningsGruppen gick upp i dagens specialförband - SOG - Särskilda OperationsGruppen). Utbildningstecknet är för övrigt "hemligt" och användes väldigt sällan, annat än vid begravningar av kollegor i samma förband.

Kustjägarnas Neptunigaffel
Men vi kan - om vi använder romanernas Hamilton som mall - ifrågasätta varför han bär örnen över huvud taget? Hamilton i böckerna är attackdykare. Och ingenstans nämns det med ett ord att han gått fallskärmsjägarskolans kurs "0231", för vilket örnen är utbildningstecken. Nu KAN han ju ha gjort det ändå, utan att det skulle ha framgått av böckerna - men det känns mer rimligt att han hade något tecken för att visa att han faktiskt genomgått (flottans) attackdykarutbildning (Hamilton utbildas ju i böckerna på den tiden då attackdykare utbildades inom flottan och inte som en del av kustjägarkompaniet på amfibiebataljonen).
Flottans utbildningstecken för dykare
Det torde vara mer "comme il faut" att bära något marint tecken här: Antingen det lite "moderna" kustjägartecknet" - fast på attackdykarmaner - med inböjda spetsar - eller något tecken för dykare - så som det visats inom flottan - med dykarhjälmen? Bara en tanke inför kommande Hamiltonfilmer - som ett litet tips till konstymörer/scriptor.

Nåväl - jag ska sluta tramsa om Hamiltons uniform och det korrekta bärandet. Jag tycker bara att det är rimligt att om vi HAR en som Hamilton - som bevisligen är vår yttersta garant för frihet - att vi BORDE kunna ställa krav på honom som vi ställer på gamla tiders värnpliktiga - att de klarar av att klä sig själva. DET om något - ligger i nationens intresse.

Ps. Tack för alla snälla MÖPar som jag fick förmånen att diskutera det här med under gårdagskvällen. Min oäkta hustru suckade djupt och himlade med ögonen, men hon skrattade slutligen gott åt oss allihop! :-) Ds.

--

Tillägg 2014-12-08 22:10:00

Stellan HAR faktiskt uppträtt i uniform! Bl.a. i TV-programmet "förhöret" som bygger på en sekvens ur böckerna. Med örn.  (Tack David igen - för även den här bilden!) 


12 kommentarer:

  1. Som tradoff em. vid MHS Ö så kan jag hålla med i stort. Men då ni, som jag, uppskattar vetenskaplig grund lika mycket som beprövad erfarenhet, så går det inte att jämföra uniformernas utseende med dagens reglemente ( ja det är ett reglemente och inte en anvisning, bestämmelse mm.). Ni måste bli än mer möpiga och titta i de då gällande reglementena. Det har skett så stora förändringar att till och med jag är bortkollrad. Nåväl jag tror ni får titta om de två första filmerna vad gäller Hamiltons bärande av uniform. I ena filmen bär han uniform i samband med att han kliver ombord på en robotbåt i filmens slutskede. Knappologi är inte det enklaste men oerhört underhållande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Insiktsfullt. Tänkte inte på det. (Och Bergman hittade faktiskt en bild på Stellan i uniform. Han bär också - något obegripligt - örn på uniformen.).

      Tack för din kommentar. Trevligt med besök på den här bloggen! Honnör!

      Radera
  2. Intressant läsning om uniformerna. Dock kan tilläggas att Skarsgård bar uniform i TV-filmen Förhöret.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja - Bergman tipsade om det. Även den uniformen med örn, f.ö.

      Tack för kommentaren och besöket. Honnör!

      Radera
  3. Det här är det töntigaste jag läst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då föreslår jag att du läser annorstädes.

      Radera
  4. Intressant och rolig läsning. Kan tycka att man i filmen borde lagt ner mer möda på att komma närmare det korrekta. De som har bra koll irriterar sig mer på det som är fel än de som saknar koll imponeras av allt glitter, om ni förstår vad jag menar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för de värmande orden. Roligt att du fann det intressant. Är helt enig i övrigt, i analysen. Det här BORDE det vara en smal sak att kunna kontrollera - i Persbrandt-fallet är det så många uppenbara fel (som att släpspännet för "tapperhet i fält hänger uppochner, eller att örnen har rött kläde) att det i princip känns omöjligt att få sådan "missbingo" utan att ha gått in för det målmedvetet. Men förmodligen hade de här felen kunnat hittas - om man bara lyft telefonen och ringt någon RIKTIG officer. :)

      Jag tror att man helt enkelt har tänkt "åh - det här låter/ser ballt ut - vi kör på det!"

      Tack för synpunkterna.

      Radera
  5. Skräddaqre och atributärer i filmvärlden är näppeligen medveta om reglementen eller kurser eller hur det skall göras. Där västerut där budgetearna brukar vara högre brukar de kosta på sig några militära pensionärer för att få det någorlunda riktigt. Ändå brukar vi MÖPar kunna finna pryttelfel och vapenfel i de flesta rullar.

    Min bakgrund fd RO bl a

    SvaraRadera
  6. Det har utbildats attackdykare vid Kustjägarskolan och sedemera Amfibiekårens kustjägarkompani sedan 1957. Flottans attackdykare försvann 1979 men startade redan 1955. Dum spiro spero

    SvaraRadera
  7. "Vidare - det är väl känt att Hamilton är den ende svenske soldat som någonsin förärats med två "tapperhet i fält/tapperhet till sjöss"."

    Detta är fel. Det finna många officerare och soldater genom historien som har fått både en, två och tre tapperhet i fält -sjös. Några har till och med fått både i fält och till sjös.
    Jag har i min blogg tagit upp en soldat som troligtvis är den mest dekorerade i marinen. Jonas Manlig,(Gummeson)

    http://www.silvermedaljen.n.nu/mest-dekorerad-i-marinen

    SvaraRadera
  8. Ursäkta min otydlighet i det här (ganska gamla) inlägget. Givetvis har du rätt. Jag borde skrivit "det är väl känt att Hamilton - enligt Guillous böcker - är den ende svenske soldat som (i modern tid) förärats med två "tapperhet i fält/tapperhet till sjöss").

    Tack för klargörandet.

    SvaraRadera